"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın usulden reddine karar verilmiş olup hükmün yargılamanın yenilenmesini talep eden vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
KARAR
Yargılamanın yenilenmesini talep eden vekili, müvekkilinin haricen ...’tan satın aldığı taşınmazı ...’nın tapuda ...’a satarak hakkında müdahalenin önlenmesi ve ecrimisil davası açarak muvazaalı olarak müvekkilinin taşınmazdan tahliyesini sağladıklarını belirterek, ... tarafından açılan...3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2014/453 Esas sayılı dosyasındaki yargılamanın yenilenmesini talep etmiştir.
Karşı taraf ... vekili, davacının aktif dava ehliyeti olmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece yapılan yargılama sonunda, davanın HMK’nin 377/1-son cümlesindeki yasal süre içinde açılmaması nedeniyle usulden reddine dair verilen karar yargılamanın yenilenmesini isteyen vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, yargılamanın yenilenmesi isteğine ilişkindir.
Yargılamanın yenilenmesi istenen...3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2014/453 Esas sayılı davada bu davanın davacısı olan ..., taraf olmayıp üçüncü kişi konumundadır. Oysa yargılamanın yenilenmesini HMK’nin 376. maddesi gereğince ancak kesin hükmün tarafları veya onların halefleri isteyebilecektir. Taraflar dışındaki kişiler kural olarak hükme karşı yargılamanın yenilenmesi yoluna başvuramazlar.
Hâl böyle olunca; talep edenin aktif dava ehliyeti olmaması nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile ret kararı verilmesi doğru değil ise de, karar sonuç itibariyle doğru olup, bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden yukarıda açıklanan gerekçeyle hükmün gerekçesi değiştirilmek suretiyle, 6100 sayılı HMK"nin Geçici 3. maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK"un 438/son fıkrası gereğince hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, taraflarca HUMK"un 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 20.05.2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.